Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 юли 2021 г.

Най-напред картата за риска в Европа, която обещах да кача вчера. Както и очаквах, Нидерландия отиде в червената зона. Гърция, Испания и Великобритания също са там. Обърнете внимание на Кипър. Там има най-високата степен на риск по нашата скала.
Веднага да отбележа, че оценката на риска я правим по наша си методология, която обаче доказа, че работи в последната година и половина. Страните в червено са под властта на делта варианта на вируса. Имаше въпроси за Гърция и Турция. Виждате цветовете. В Гърция нещата са изтървани въпреки мерките. Ходете, но внимавайте, спазвайте каквито мерки има там. В Турция нещата са спокойни и до края на седмицата там проблеми не се очакват.
Сега за обстановката у нас. Тя продължава да е спокойна. Базовото репродуктивно число е 0.936 – според очакванията. Имаме продължаващо бавно свиване на обхвата на заразата, броят на активните случаи се очаква да продължи бавно да спада в посока към 7 500. Здравната система ще продължи да се разтоварва.
Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. В София-град индикаторът е 28 пъти под критичната стойност, по морето – във Варна е 31 пъти под критичната стойност, а в Бургас е 62 пъти под критичната стойност. Който е там – приятна почивка, вирусът няма да ви я развали.
В страната стойностите също са доста ниски. Примери: Кюстендил – 266 пъти под критичната стойност, Русе – 482 пъти под критичната стойност, Шумен – 287 пъти под критичната стойност. Делта вариантът може и да чопли, но още нищо не е изчоплил. Не се и очаква скоро да постигне успехи – неговата първа задача е да измести английския вариант на вируса, който му отнема от криентелата. Като направи това, ще зе сблъска с РЗИ-тата, които му ограничават нарастването на клъстерите. Ако не успее да пробие там, август ще е спокоен и проблемите ща почнат да идват като почне да свършва отпускарския сезон. Ако обаче си го нариваме с лопати от чужбина тоя вирус, той може да пробие защитата на здравната система. Затова – внимателно като ходите в чужбина, картата я виждате. Ако има нещо, веднага търсете лекарска помощ.
Ваксинацията не върви, но не пиша много за това, че да не ви развалям лятното настроение. Ще берем ядове наесен от тая работа, но каквото, такова.
Засега всичка е спокойно, проблеми до края на седмицата не се очакват. Който е на работа – лека работа, който почива – приятна почивка и нека вируса да ви заобикаля.