С ВЕЛОПОХОД БЪЛГАРИЯ СЕ БОРИ СРЕЩУ ДИАБЕТА“

Велопоходът ще премине през общината в понеделник, 28 юни след 15:00 часа, в рамките на инициативата “България срещу диабета”.
Събитието е съвместно с Българска Асоциация “Диабет”, Българското национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини на 28-те областни града в България, както и с финансовата подсрепа на Международната Фондация на Лайънс Клубовете (LCIF),
Целта е да се създаде и обучи национална мрежа за борба с диабета за подобряване на осведомеността за диабета, превенцията, управлението и изграждането на човешки ресурси в България.
За период от 13 дни активисти на проекта ще обходят всички областни градове в България, за да представят в рамките на няколко часа опасностите от пандемията на XXI век, наречена диабет. На тези пунктове гражданите ще могат да получат информационни материали, както и направят анкета за риска от развитие на диабет и да получат безплатно измерване на кръвна захар.
Малък брой индивидуално организирани колоездачи ще пристигат на всеки един диабетен патрул, за да промотират здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция! В рамките на събитието предстои още: провеждане на 28 обучения на диабетни сестри )медицински лица към училища и детски учебни заведения); 4 диабетни лагера за деца с диабет тип 1, придружени от родител; създаването на една нова общност, която ще се бори срещу пандемията на века – диабета.