МБАЛ „Д-Р СТОЙЧО ХРИСТОВ“ В СЕВЛИЕВО Е ГОТОВА ДА РЕАГИРА ПРИ СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС

 

Най-старото лечебно заведение в Община Севлиево МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ е готово да реагира при случай на коронавирус в града. Болницата продължава да приема пациенти при изключително засилени мерки за предотвратяване на разпространението при евентуален случай на болен от коронавирус. „Взети са всички противоепидечини мерки, съгласно издадените заповеди и инструкциите на МЗ и СЗО за справяне с COVID-19″, коментира директорът на болницата д-р Пламен Цеков.

Засилен е контролът на входовете на лечебното заведение, ограничен е режимът на влизане и е наложена карантина в отделенията, а дезинфекционните мероприятия са удвоени. С хлорни препарати и спиртни разтвори 4 пъти в денонощието се дезинфекцират помещенията и всички повърхности.

„Поръчали сме маски за многократна употреба за персонала. В момента болницата разполага с пълни комплекти защитни облекла и достатъчно маски за еднократна употреба. Осигурени са и достатъчно дезинфектанти на спиртна основа”, каза още д-р Цеков и допълни, че всички препоръки и предписания са спазени с цел опазване сигурността на пациентите и персонала в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Засилен е контролът в „Инфекциозно отделение“, където е настанена жена с леки оплаквания след като е била в контакт с друга жена, пътувала в чужбина. Пациентката е насочена за хоспитализация след преглед при личния лекар. „Взели сме й проби и в близките дни ще станат ясни резултатите“, коментира случая директорът на болницата.

Уточнена е процедурата по взимане и пренасяне на проби от пациенти със съмнение за коронавирус в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“. Всички алгоритми за безопасна работа са актуализирани и проиграни при новите условия, а лечебното заведение е поръчало  експресни тестове за COVID-19.

„Нека подходим отговорно и всеки положи усилия за опазване на своето здраве и това на останалите“, призова д-р Цеков като още веднъж напомни, че е изключително важна строгата хигиена, а всички, които имат дори минимални оплаквания, незабавно трябва да се свържат с личния си лекар и да следват инструкциите му до идването на спешния екип.

Апелираме към спазване на разпоредбите, тъй като вирусът е изключително вирулентен и се разпространява лесно. От значение за пресичане на епидемията е ограничаването на социалните контакти.